2010-07-16

Kaip vogti kuo mažiau: mano pasirinkimai muzikos srityje

Bakalauro baigimas atnešė ne tik akivaizdžių permainų ir atradimų. Vienas iš papildomų buvo naujo ir sveiko kietojo disko įsigyjimas. Tai buvo puiki proga šviežiai įsidiegti naują „Ubuntu“ versiją, o švarios operacinės turėjimas visai maloniai atgrasė nuo piratinės muzikos kolekcijos įsikėlimo. Taip kelias savaites muzikos klausiausi tik per radiją arba ribotas Last.fm siūlomas kolekcijas.
Šiuo metu, būdama Anglijoje, pastebėjau, kad galiu klausytis daugiau Last.fm stočių, kas paskatino pagalvoti apie naudojimąsi mokamomis Last.fm paslaugomis grįžus į Lietuvą. Kai reikalai ėmė suktis apie mokėjimą už paslaugas, nutariau pasiieškoti daugiau patrauklių variantų. Pasirodo, jų yra nemažai, tačiau paskaičiusi ir pabandžiusi kelis, nutariau naudoti keletą jų. Tuo tarpu, pati idėja mokėti už paslaugas liko atidėta neapibrėžtam laikui.

Komplektėlis:
Last.fm (programa) + Deezer.com (puslapis) + Spotify (programa)

Kuo kiekvienas iš jų svarbus man? Yra keli pagrindiniai pageidavimai muzikos grotuvui:
1) galimybė automatiškai groti random režimu
2) galimybė pasirinkti konkretų mėgstamą kūrinį
3) galimybė registruoti klausomus kūrinius last.fm duomenų bazėje.

Kadangi kiekvienas iš trijų turi trūkumų, jie padengiami kitų komplekto elementų privalumais.

Last.fm
1) + 2) - 3) +

Deezer.com
1) + 2) + 3) -
Trūkumas:
- veikia tik naršyklės pagalba


Spotify
1) + 2) + 3) +
Trūkumai:
- ribota (iki 20 val./sav.) nemokama versija
- Linux sistemoje neseniai pasirodė programa tik mokamai versijai, nemokama gali būti leidžiama per Wine, kas komplikuoja jos veikimą.


Didžiausias bendras minusas yra priklausomybė nuo interneto bei priverstinis 7 metų senumo mp3 grotuvo atsisakymas. Pasirodo, amžinai technologinių naujovių vengti nepavyks ir ilgainiui teks įsigyti ką nors panašaus į išmanųjį telefoną. Tuomet, tikriausiai, neteks ir abejingai atsakyti telemarketingo darbuotojai, siūlančiai man 1000 litų nuolaidą telefonui, jei pereičiau į „Omnitel“. Bus matyt.
Tiesa, moralinės sprendimo priežastys - jau atskira tema. Žinoma, norėčiau sulaukti tokių laikų, kai autoriai laisvai dalinsis savo kūriniais internete ar net visai išnyks tokia sąvoka kaip Copyright, tačiau, kol taip nėra, renkuosi geriau mokėti už vartojimą arba išvis nevartoti nei vartoti neteisėtai.

8 komentarai:

  1. O aš ne per seniausiai atradau Grooveshark. Nemokamai galima klausyti tik per naršyklę, bet už 3$ per mėnesį galima gauti atskirą programėlę, kuri praktiškai nepriklauso nuo OS :) Naudojuosi ir džiaugiuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui už nuorodą! Žiūriu kainos ir funkcionalumas tokių puslapių panašūs, reikia tik sugebėt išsirinkti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad žmonės naudoja atvirą kodą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. dar nebloga http://www.accuradio.com/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Smagu ir man, Vilmantai :)
    Anonimui ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ale taip ir buvo, kad naudojai naudojai viską nelegaliai, po to nusipirkai naują kietą diską ir dėl to nustojai naudot viską nelegaliai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tiesa, kad nustojau turėti paskutinius nelegalius failus. Kietasis diskas paskatino, nes juk lengviau tiesiog nebesisiųsti iš naujo nei pasiryžti ištrinti taip ilgai kauptą kolekciją.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Grooveshark.com dar neblogas

    AtsakytiPanaikinti